• 0

İpli Kifoz Ameliyatı

Kifoz ya da kamburluk, omurganın öne doğru eğriliğidir. Kifoz olgularında eğriliğin açısı 70-75 derece seviyelerinin altındaysa cerrahi düşünülmez. Sorun, fizik tedavi uygulamaları ve korse kullanımıyla çözülmeye çalışılır. Ancak eğrilik belirtilen seviyelerin üzerindeyse cerrahi planlanır. Bugün için kifoz cerrahisinde iki seçeneğimiz vardır. İlki, omurların birbirine kaynatılarak omurganın bir bütün haline getirilerek düzeltilmesini içeren geleneksel füzyon ameliyatı. Diğeri ise omurgaya bir ip yerleştirip bu ipin gerdirilmesi ve omurga büyüdükçe kifozun ortadan kalkmasını içeren iple gerdirme yani PVT (posterior vertebral tethering) ameliyatı. Bu yaklaşımın en önemli avantajı ise çocuğun büyümesini durdurmadan kifozun düzeltilebiliyor olmasıdır. Zira füzyon ameliyatıyla omurga adeta kemikten bir yapı haline getirildiği için omurganın gelişimi durur. Bu nedenle de ameliyat için çocuğun kemik gelişiminin tamamlanmış olması istenir. Ancak iple gerdirme yönteminde tedaviyi uygulamak için bu şartlar aranmaz. Gelişen omurgaya bu tedavi uygulanabilir. Çünkü omurganın halen gelişiyor olmasından yararlanılarak kifoz tedavi edilir.

İpli kifoz ameliyatı yeni bir tedavi yaklaşımıdır. Bir ip yardımıyla omurganın gerdirilerek tedavi edilmesi düşüncesi ilk olarak skolyoz olgularında uygulanmıştır. Biz de kliniğimizde son 5 yıldır skolyoz tedavisinde ipli yaklaşımı yoğun olarak kullanmaktayız. Elde ettiğimiz başarılı sonuçların ardından dünyada ilk kez kifozda iple gerdirme yöntemini hayata geçirdik. Ameliyat ettiğimiz ilk 10 hastamızı, en az 3 yıl boyunca takip ettik ve elde ettiğimiz sonuçlar dünyanın en saygın akademik dergilerinden biri European Spine Journal tarafından kabul edildi ve yayınlandı.

İpli Kifoz Ameliyatı

İpli Kifoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İpli kifoz ameliyatı, sırtın orta kısmında açılan küçük bir kesiden ilgili omurlara vidaların yerleştirilmesini içerir. Bu işlem sırasında omurganın kasları zedelenmez. Sadece vida konulacak yerlere ulaşılarak vidalar yerleştirilir. Omurga çevresindeki kaslar, omurga eklemi, sinir dokuları korunur. Vidalar yerleştirildikten sonra ip vidaların arasından geçirilir ve gerdirilir. Ameliyat anında çocuğun kifozu belli oranda düzeltilir. Düzelmenin devamı omurganın büyümesiyle birlikte elde edilir.

İpli Kifoz Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

İpli kifoz ameliyatını uygulamak için hastanın sahip olması gereken temel endikasyonlar omurganın halen büyümeye devam etmesi ve eğriliğin esnek olmasıdır. Zira, bu yaklaşımda omurganın büyüme kapasitesi hastanın lehine kullanılır. Omurga büyüdükçe kifoz düzelir.

Kimlere Uygulanamaz?

Omurganın gelişimi artık sonlanmışsa iple gerdirme yöntemi uygulanamaz. Yani, ileri yaşlarda görülen kifozda da bu yöntem düşünülemez. Ayrıca büyüme çağında olan ancak kifozu esnek olmayan ve/veya derecesi çok artmış hastalarda da bu yöntem tercih edilmez.

 İpli Kifoz Ameliyatının Avantajları

  • Çocuğun omurga gelişimi durmaz, omurga gelişmeye devam eder.
  • Omurganın hareketliliği, esneme becerisi korunur.
  • Ameliyat için kemik gelişiminin tamamlanmasını beklemeye gerek yoktur. Çocuk çok daha erken bir yaşta ameliyat olabilir, kifozundan kurtulabilir.
  • Ameliyat, minimal invaziv yaklaşımla yapılır. Füzyon ameliyatına göre sırtta daha küçük bir kesi yaparak işlem gerçekleştirilir. Omurgayı hareket ettiren kaslara zarar vermeden, sadece vida konulacak yerlere ulaşılıp, vidalar yerleştirilir. Omurgada büyük bir kesi yeri açılmadığı için enfeksiyon ve kanama riski de en aza iner. Çocuğun sırtında büyük bir yara izi olmaz.
  • Omurgaya boydan boya metal bir çubuk yerleştirilmez. Bu nedenle profesyonel spor, dans gibi faaliyetlerle ilgilenen çocuklarda ilk yaklaşım olarak düşünülmelidir.
  • Ameliyattan sonra füzyon cerrahisindeki gibi uzun bir ev istirahatine gerek yoktur. Çocuk kısa sürede okuluna, sosyal yaşamına geri dönebilir.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mesaj Yaz
İpli Kifoz
Whatsapp Destek Hattı